maandag 20 juni 2011

DE evaluatietheorie

Evolutie is algemeen aanvaardt als het natuurlijke mechanisme wat verbetering/verandering brengt binnen een ras of soort, de beste aanpassing overleeft en krijgt meer nageslacht, ik weet niet exact hoe het zit, maar na een tikfout had ik een melige ingeving: de evaluatie theorie geeft een antwoord op de vraag waarom er tientallen hondenrassen zijn en er maar 1 pandaras is, er zijn verschillende verklaringen hoe de wolf gedomesticeerd is geraakt, dat dat gebeurd is staat vast, tot die tijd overheerste de evolutietheorie de ontwikkeling van de wolf, toen de wolf bij de mens aansluiting vond is de mens begonnen van het evalueren van de jongen, door met honden met de gewenste eigenschappen door te fokken, ontstonden er verschillende rassen. Dit geld voor alle tamme rassen, zowel in het dieren- als het planten-rijk Met de opkomst van genetische manipulatie wordt deze methode van ras verbetering enkel efficiënter, het is niet slechter dan natuurlijk kruisen tot je de goede eigenschappen vindt.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

De panda is een beer. En van beren zijn er wel meerdere rassen; de bruine beer, de ijsbeer, de koalabeer. Dat is net zoals met honden. Het enige verschil met honden is dat er daarna verschillende rassen met elkaar gekruist zijn om 'betere honden' te maken. Volgens mij is dat met de pitbull toch redelijk mislukt en hebben we de honden daar niet echt een plezier mee gedaan. Volgens mij is er niemand die ooit enig nut heeft gezien in een kruising tussen een koala en een panda, anders was het vast al gebeurd.

Hanks S zei

. In de biologie wordt de term Ras gebruikt voor vormen van dieren en groepen van planten die door de mens door veredeling zijn aangepast en niet op een natuurlijke wijze zijn ontstaan. Rassen komen voor binnen soorten en ondersoorten van planten en dieren en andere organismen.
Van Beren zijn dus geen rassen, maarcer zijn wel soorten en ondersoorten. De Koala is geen Beer, maar een buideldier.
Op wikipdia kun je aan de rechterkant zien hoe de indeling gemaakt wordt http://nl.wikipedia.org/wiki/Beren.
Het klinkt allemaal leuk maar vanuit de biologie deugt er niets van

Anoniem zei

Je noemt evaluatietheorie maar je hebt het over evolutietheorie...